Mechanický brúsik nožov Any Sharp Pre: malý, bezpečný a skvele brúsi

Každý, kto sa v domácnosti ochomýtá s nožom, řešívá problém s jeho ostrosťou. Nôž sa dá ľahko a rýchlo otupiť, stačí trocha horúcej vody, párkrát naraziť pri krájaní a rezaní na niečo tvrdšieho alebo nôž často používať. S nabrúsením to už býva horšie, a preto je v mnohých kuchyniach kopa celkom tupých a o to nebezpečnejších nožov.

Prečo brúsik Any Sharp Pro?

To je jeden z dôvodov, prečo sme chceli vyskúšať univerzálny mechanický brúsik nožov AnySharp Pro. Je totiž malý, vyrobený s maximálnym ohľadom na bezpečnosť, použiteľný kedykoľvek a kdekoľvek. A dá sa s ním nabrúsiť aj vlnkovitý nôž určený na krájanie pečiva (vlnky musia byť vertikálne, nie horizontálne, viď obrázok nižšie).

Čo sme doteraz počas používania brúske zistili? Ako sa na ňom brúsi? Ako je proces rýchly a ako je náročný na silu alebo um? Urobila som záťažový test – brúsik som používala na tvrdšie vykosťovací nôž, ktorým som jeden deň vykosťovala barana (brúsila som iba brúskou Any Sharp Pro) a ďalšie dni som s Any Sharp Pre brúsila nôž počas zabíjania a následného vykosťovanie niekoľkých králikov (komu sa to zdá morbídne, tak pardon. Máme biochov mäsa pre vlastnú potrebu, ale tiež si ho musíme sami spracovať).

Späť do osnovy ↑

Balenie

Brousek Any Sharp Pre prišiel v priehľadnej, blistrové a dostatočne pevné krabičke v tvare kocky. Okolo nej bol ešte papierový prebal s fotkou brúske, vo vnútri s inštrukciami. Hneď pri rozbaľovaní som bola prekvapená malými rozmermi ako krabičky, tak brúske. Celá krabička totiž má len niečo cez sedem centimetrov (základňa). Výška je len o málo väčší, avšak len vďaka úchytu na zavesenie v obchodoch. A brúsik je samozrejme ešte menší.

V balení bol brúsik, ale aj návod na použitie, s detailným postupom. A aj so špecifikáciami nožov, ktoré je možné na brúske Any Sharp Pro nabrúsiť. Vďaka priehľadnosti blistra bolo hneď vidieť, ako vlastne brúsik vyzerá a vďaka čomu brúsi. Krabička je na stranách potlačená bielymi piktogramy a nápisy informujúce o vlastnostiach a umu tohto brúske.

Späť do osnovy ↑

Konštrukcia a dizajn

Konštrukcia je veľmi pevná, s ohromnou prísavkou, ktorá dokáže udržať brúsik aj vo zvislej polohe. Brousek má základňu v tvare kruhu. Časť základne pokračuje až hore, kde je umiestnený brúsny mechanizmus, časť je akoby Odseknutá a voľné miesto je vyhradené pre páku prísavky.

Telo brúske je celokovové, kryt je polymérový. Prísavka samozrejme gumová. Brúsny mechanizmus je karbid volfrámový. A je brúsený diamantom. Brúsne plochy sú orientované do uhla 20 stupňov, ktorý je ideálny k dobrému nabrúsení noža.

Hneď za brúsnym mechanizmom je nerezový vodič nožov, ktorý zabezpečí, že nôž počas brúsenia povediete rovno, aj keď na brúsenie budete používať iba jednu ruku. Vďaka silnej prísavke totiž jedna ruka stačí. A je úplne jedno, či ste pravák alebo ľavák.

Na hornej časti brúske, hneď pri brúsneho mechanizmu, je tiež veľká šípka, ktorá ukazuje smer, v ktorom máte nôž pri brúsení viesť. Vedľa šípky je anglický nápis „draw knife this way“, čo znamená: veďte nôž tadiaľ. Medzi šípkou a nápisom je ryha pre nôž. Ten vám sem vždy zájde po tom, čo ho pretiahnete brúsnym mechanizmom. Ale nikam odtiaľto nevyjde, ryha ho udrží na jeho bezpečnom mieste.

Prísavka je cez celú spodnú stranu brúske. Vzhľadom k priemeru základne a masívnu konštrukciu (sila prísavkový gumy: 4,5 mm) je prísavka naozaj silná. Brousek rozhodne nie je potreba počas brúsenia pridržiavať. Veľkostné parametre brúske sú nasledovné:

  • rozmery základne: kruh s priemerom 6,1 cm
  • šírka brúsky po zatvorení prísavky (stiahnutie páky dole): 6,7 cm
  • výška brúske s povolenou prísavkou a zdvihnutou pákou: 6,5 cm
  • výška brúske so zatvorenou prísavkou, teda pákou stiahnutou dole: 5.4 cm
  • hmotnosť: 168 g

Z rozmerov vidíte, že ide naozaj o malý výrobok, ktorý sa zmestí do úplne každej kuchyne. A aj keď napríklad pracujete s mäsom alebo so zeleninou vonku, je veľmi ľahké mať brúsik so sebou. Je tu však nutné spomenúť, že brúsik vďaka svojej konštrukcii dosť žerie nože, takže majster mäsiar alebo Nástrojár či ten, kto vie dobre zaobchádzať s brúsnym kameňom a ocieľkou, ho rozhodne neocení. Obyčajný smrteľník ale áno.

Bytelnost konštrukcia brúske srší z každej jeho časti. Všetko je pevné, všetko k sebe perfektne sedí, nič nevŕzga a neskřípe, na všetko je použitý pevný materiál. Už len tie dve skrutky, čo sú na vrchnej strane vidieť, dávajú poznať, že s brúskou len tak nepohnete. A to je dobre, pretože sa na ňom pracuje s nožmi, ktoré sa tu ostrie do naozaj dôkladné ostrosti.

Naozaj drobček

Oceníte aj dizajn brúske. Nie je to žiadna nevzhľadná škatuľka alebo valček. Ide o elegantný kúsok, ktorý navyše môžete zaobstarať asi v desiatich farbách, z toho niektoré sú aj metalické. Dizajn je minimalistický, žiadne zbytočné serepetičky. Scrimgeour sa preto hodí do všetkých štýlov kuchýň.

Späť do osnovy ↑

Špecifikácie

Any Sharp Pro je určený do domácností, kde je potreba každú chvíľku nabrúsiť nôž, ale nikto z členov domácnosti to nezvládne na brúsnom kameni a ocilce. Táto brúska využije každý, kto chce brúsiť nože rýchlo, ľahko a hlavne hneď. A trebárs aj s jednou rukou totálne špinavú od surovín na varenie (na brúsenie totiž stačí tá druhá, v ktorej celý čas držíte nôž a máte ju čistú).

Navyše tu nabrúsite aj vrúbkované nože na pečivo. Teda tie, čo majú vertikálne vrúbkami (nie tie horizontálne, čo sú len vylisované do čepele).

Brousek Any Sharp Pro je určený na brúsenie nožov z mnohých druhov materiálov. Použiť ho môžete na nože vyrobené z klasickej nerezovej, karbónové či tvrdenej ocele. A nabrúsite s ním aj oceľové nože s antiadhéznym teflónovým povrchom.

Späť do osnovy ↑

Prísavku rúk neurvete

Proces brúsenia je ľahký, výsledok je prekvapivo dobrý. Len odpad z brúsenia je pomerne veľký
Keď chcete nabrúsiť nôž, stačí urobiť málo. Len prisajete brúsik na linku, stôl, chladničku, proste na akýkoľvek hladší povrch, môže byť aj zvisle. Vezmete nôž a sledujete šípku na hornej strane brúsky. Tá vám presne ukáže, ktorým smerom sa má nôž brúsiť. Tiahne sa totiž iba jedným smerom. Pri prisávanie je potrebné trochu na brúsik pritlačiť, aby prísavka mohla urobiť potrebný podtlak.

Potom vložíte nôž do brúsneho mechanizmu. U úplne tupého noža je potrebné trochu pritlačiť. U noža, ktorý chcete len doostriť, stačí naozaj mierny tlak. Prejdete brúsnym mechanizmom a nôž potom zapadne do plastovej ryhy hneď za ním.

Odpad z brúsenia sa hromadia pred brúsnym mechanizmom

Proces stačí urobiť raz, keď len priostruje. Ak brúsite úplne tupý nôž, musíte nôž brúskou prejsť aspoň štyrikrát. Ale naostříte aj to, čo vyzeralo, že už sa do kuchyne nevráti. Výsledok je naozaj dobrý, nôž je ako žiletka.

Možno vás trochu zarazí naozaj veľký odpad z brúsenia, hlavne ak ste brúsili už tupý nôž. Áno, Any Sharp Pre žerie noža. Ale výsledok brúsenie za to stojí. Teda pre všetkých, ktorí sú rovnakí ako ja – nevedia poriadne zaobchádzať s brúsnym kameňom a s ocieľkou.

Späť do osnovy ↑

Postrehy z používania – záťažový test pri vykosťovaní barana

Pár dní po kúpe brúske sme zabíjali barana, respektíve ročné jahňa. Samotné zabíjanie zvládol mäsiar, ktorý barana vo výsledku rozdelí na niekoľko základných častí. Na mne potom je, aby som mäso vykostila, obrala od loja a naporcoval do mrazničky.

Počas vykosťovania samozrejme miliónkrát narazím ostrím noža na kosť, pretože rozhodne nie som natoľko zdatná, aby som presne obkrúžila kĺby, kosti a tvrdšie chrupavky. Takže prebrúsenie noža je nutné každú chvíľku. Najmä špička musí byť pri vykosťovania dosť ostrá.

S Any Sharp Pre som s ostrím noža nemala najmenší problém. Keď sa nôž otupil a začal sa po šľachách a väzivách voziť, len som ho otrela a prešla ho brúskou, potom znova otrela. Hotovo. Znovu sa rezalo a krájalo, jedna báseň. Brousek bol celý čas prisatý na linke. A pretože je malý, nijako mi neprekážal.

Väčšinou stačilo jedno prejdenie, niekedy som špičku noža ostřila na dvakrát. Vedenie nože šlo dobre, vďaka vodičmi, čo je hneď za brúsnym mechanizmom, mi nôž nikam neuhýbal. Ani som sa nie jeho vedenie nemusela nijako sústrediť, jednoducho „Crouch, Crouch“ a bolo hotovo. A to aj napriek skutočnosti, že som brúsila vykosťovací, teda nôž tvrdší, než sú bežné kuchynské nože.

Po celú dobu sa mi s nožom výborne pracovalo, pretože som ho stále mala ostrý, s minimom času a námahy. Všetko povolilo na prvý porezanie. Ani šľachy mi nijako nebránili v porciovanie. A dokonca ani vykrojenie hlavných priedušiek z pľúc barana nebol najmenší problém (kto niekedy s pľúcami pracoval, tak vie, že sú mäkké a hubovité, takže bez ostrého noža sa do nich nedá šikovne dostať).

So stále ostrým nožom bolo aj odblanenej tohto kusu mäsa (šál) hračkou

 

Bývaj štýlovo! :) www.NovyNabytok.sk

Po vykosťovanie som brúsik AnySharp dala dole z linky a išla som do koša vytrepať odpad z brúsenia, ktorý sa hromadí pred brúsnym mechanizmom. Bolo ho celkom dosť. Niektoré čiastočky boli väčšie, inak to bol v podstate len prach. Takže vykosťovací nôž mám o kúsok menší. Ale vzhľadom k pohodliu, čo mi Any Sharp Pre poskytol, mi to naozaj vôbec nevadí.

Teraz pri písaní textu som na stranách prísavky našla praskliny. Možno sú to zárezy, netuším. Či tam boli od začiatku alebo sa vytvorili počas používania prísavky, alebo sme ich nejako urobili my doma, to neviem. Prísavka je skoro pol centimetra silná a praskliny sú tenké. Na funkciu prísavky by teda nemali mať vplyv. Ak by sa situácia menila, budem aktualizovať text a vývoj prípadného opotrebenie prísavky popíšem.

Späť do osnovy ↑

Video

PROS
  • kompaktný brúsik, ktorý sa zmestí všade
  • silná prísavka
  • diamantom brúsený karbid volfrámový brousící mechanizmus
  • ľahké brúsenie jedným ťahom a jednou rukou
  • bezpečnosť brúske, bytelné spracovanie
CONS
  • veľa žerie nože (ale o to rýchlejšie brúsi)
Užívateľské hodnotenie: Buďte prvý

Radi si vypočujeme vaše myšlienky

      ZANECHAŤ ODPOVEĎ

      Domovy.sk
      Logo