hue kit 1 e1509184208233

Začíname s chytrým osvetlením: Philips Hue White 8.5W E27 starter kit

Chytré osvetlenie kupujeme do domácností už nejakú dobu. Ak sa rozhodujete, či aj vy sa pustíte do sveta chytrých žiaroviek, môžete to skúsiť sa štartovací radom od Philips. Je vybavená tým, čo k prevádzke chytrých svetiel potrebujete – svetlom, ovládačom i bezdrôtovým snímačom. Čo sme o štartovacie rade Philips Hue White 8.5W E27 starter kit zistili?

[contents h2]

Balenie

Až budete preberať Philips Hue White 8.5W E27 starter kit z rúk predajcu či dopravcu, pôjde o celkom malú krabičku s vyobrazenou žiarovkou svietiace do tmy. A čo obsah? Ide o set za zvýhodnenú cenu. Nájdete tu hlavná ovládač Hue Bridge, bezdrôtový stmievač Hue Dimmer Switch a celkom 3 žiarovky Hue White 8.5W E27.


A samozrejme návod na inštaláciu i použitie. Prednostne je systém nastavený pre Apple HomeKit, ale ovládanie je možné aj telefónom či tabletom vybaveným Androidom, a to pomocou free aplikácie Philips Hue.

Tip: Poradíme, ako vybrať LED žiarovku!

Dizajn a konštrukcia

Začnime svietidlami. Majú bežný tvar moderných LED žiaroviek chramtičnost 2700 K. Pätica je E27. Svetlá sú stmievateľná, čo je nespornou výhodou, ktorú doma využijete mnohokrát denne.

Manuálne ovládaný stmievač je dizajnovo nenáročný, biely, so štyrmi tlačidlami v rade za sebou. Tlačidlá sú opatrené symbolmi, ktoré nenechajú nikoho na pochybách o tom, na čo slúži. Na pripevnenie na vyžadovaný povrch slúži obojstrannej lepiacej pásky alebo skrutky na zadnej strane nástenného držiaka.

Hlavný ovládač Hue Bridge je ešte menšia ako manuálny stmievač. Napájaný je zo siete a na internet ho bohužiaľ pripojíte len káblom. O zapnutí, fungovanie systému a pripojenie k internetu vás budú informovať kontrolky umiestnené na čelnej strane Hue Bridge, s celkom výrazným tyrkysovým podsvietením.

hue kit 2

Výkon a výdrž, nabíjanie

Bezdrôtový diaľkový ovládač so stmievačom Hue Dimmer Switch je napájaný jednou batériou 1 x CR2450 s garantovanou minimálnou životnosťou 3 roky. Vydržať by mal až 50 000 kliknutí. Hue bridge a žiarovky sú napájané zo siete. Ich životnosť uvádza výrobca na 25 000 h. Hue Bridge vychádza pri ovládaní svetiel z technológie ZigBee, ktorá vyniká hlavne veľmi nízkou spotrebou energie.

Cena na Alza.sk

Ovládanie

Hlavný ovládač Hue Bridge je schopný ovládať až 50 svietidiel a ďalších 10 príslušenstvo (Hue stmievač, vypínač alebo senzor pohybu). A je možné si ho aj naprogramovať v systéme IFTTT (if this then that). Je možné ho napojiť na internet, preto môžete svetla vo svojej domácnosti ovládať odkiaľkoľvek.

Ovládate nielen zapnutie a vypnutie svetla, ale aj jeho intenzitu. Ak by ste si k systému dokúpili, farebné žiarovky, môžete týmto premostením ovládať aj farbu svetla.

Diaľkového ovládania využijete potrebné pre návraty domov (pomocou geofencing), kedy môžete prísť do rozsvietené domácnosti a zase z nej odísť – svetla sa potom sama vypnú. Ak ste preč dlhšiu dobu, môžete rozsvecovať a zhášať svetla tak, aby to vypadlo, že doma stále niekto prebýva. Možností je nepreberné množstvo.

Na ovládanie svetiel ale nemusíte mať v rukách chytrý telefón ani tablet. Ku klasickému ovládanie dotykom slúži stmievač Hue Dimmer Switch. Najskôr ho teda musíte pripojiť k systému Hue Bridge, bez toho fungovať nebude.

Keď bude s Hue Bridge prepojený, zvládne „ošéfovat“ až 10 svetelných HUE LED zdrojov. To však znamená, že ak budete mať 50 svetiel, na ich kompletné manuálne ovládanie budete musieť dokúpiť ešte 4 stmievača. Minimálna dosah ovládača je v interiéri 12,7 m.

Stmievač možno použiť aj pre žiarovky farebné, tu potom prepínate medzi štyrmi svetelnými schémami, alebo si v aplikácii Philips Hue nastavíte obľúbené štyri scény (farebné žiarovky však musíte prikúpiť zvlášť).

Programovanie

Ako ráno k prebúdzania, tak tiež večer k postupnému upokojovanie môžete použiť naprogramované svietenia. Večerné prostredie totiž dosť ovplyvní schopnosť vás i vašich detí v pokoji zaspávať. Takže postupným stmievaním v tom môžete výrazne pomôcť.

K programovanie systému môžete použiť aj rôzne ponúkajúce sa aplikácie, pretože Philips je otvorený vývojárom. Alebo využite IFTTT, prípadne treba tlačidlo Flic Smart Button.

...

Cena na Alza.sk

Hodnotenie