Pri príprave dobrého espressa z pákového kávovaru sa nezaobídeme bez mlynčeka na kávu. A ak chystáte kávu len pre svoju rodinu a nepotrebujete mlynček do väčšej kancelárie, je lacnejšou, a aj efektívnejšou variantou mlynček ručný. My sme si vyskúšali ručný mlynček kávy Hario Mini Mill Slim a už teraz vám môžeme povedať, že spokojnosť je veľká.
Balenie
Mlynček na kávu Hario Mini Mill Slim dostanete vo veľmi pevnej papierovej škatuľke s fotkou mlynčeka na prebale. Vo vnútri je samotný mlynček, kľučka a tiež návod na použitie. Je síce stručný, avšak dobre pochopiteľný.
Mlecie kamene sú keramické
Ručný mlynček Hario Mini Mill Slim má keramické kamene s možnosťou regulácie na štyri stupne jemnosti mletia. Z nich:
- prvý (najjemnejší) je určený pre „turka“ alebo prekvapkávanú kávu
- druhý a tretí sú určené pre espresso z kávovaru
- štvrtý je nastavený pre tzv. Frenchpress, teda kávu v kanvici s jemným sitkom, ktorým pritlačíte usadeninu ku dnu.
Nastavenie hrubosti mletia je jednoduché, stačí odskrutkovať nádobku pod mlynčekom a zo spodnej strany mlynčeku otáčať mlecím kameňom (pomocou vytvarovaného úchytu) do polohy jemnosti mletia, ktorú potrebujete. Máte tak zaručený vždy správny výsledok a dobrú kvalitu zomletia vďaka keramike od japonskej sklárskej firmy.
Hrubosť mletia sa zväčšuje s otočením doprava, len je potrebné dať pozor, aby ste prednastavené štyri otáčky nepresiahli. Mohli by ste si polohu kameňov rozhodiť. Otáčaním doľava sa jednak znižuje hrubosť mletia a jednak rozskrutkováva celý mlecí mechanizmus. Viac uvidíte dole vo videu.
Rozmery presne do ruky – Mini Mill Slim je naozaj slim
Takže ho dobre udrží v ruke aj žena s drobnejšiou rukou. Klasický a širší mlynček, ktorý firma Hario u nás tiež ponúka, bude pre ženu asi horšie uchopiť. S modelom Slim ale nebude mať problém nikto. Parametre mlynčeka Slim sú nasledovné:
- rozmery: (š x h x v): 150 x 72 x 220 mm
- hmotnosť: 200 g
- kapacita násypky: 24 g
Mlynček je prevažne plastový, telo je z polypropylénu, násypka, kam odpadáva pomletá káva, je z metakrylátu. Hriadeľ a rukoväť sú nylonové, no a kamene keramické. Zvyšné časti sú kovové.
Rukoväť zložíte, takže mlynček zaberie málo miesta
Rukoväť mlynčeka možno ľahko vybrať, takže pre skladovanie je ešte viac slim, než vyzerá na obrázku. Vhodný je vďaka tomu aj na cesty. Všetko pri sebe pevne drží, mlynček sa vám len tak neotvorí a nič sa jednoducho nevysype. Rukoväť je pomerne dlhá a dobre tvarovaná, mletie aj vďaka nej ide celkom ľahko.
Celý mlynček ide kompletne rozobrať a vyčistiť
Nespornou výhodou mlynčeka je fakt, že ho ľahko rozoberiete do poslednej súčiastky. Všetko sa dá vymyť a zase ľahko zložiť. Mlecie kamene sú kónické a starostlivo opracované, takže ich späť k sebe zasadíte bez ťažkostí. Všetko do seba zapadne, ako má.
Vďaka priehľadnej násypke s piktogramami vždy vidíte, koľko máte namleté
Mlynček má priehľadnú plastovú nádobku, kam odpadáva pomletá káva. Na nádobe je aj odmerka množstvo namletej kávy na 1 a 2 šálky. Už sme v ňom ale zrazu namleli kávu na štyri v podstate plnohodnotné kávy. Len bolo potrebné trochu ručnej práce.
Z mlynčeka rovno do páky
Čo iste tiež oceníte, je rozmer hrdla násypky, kam mletá káva odpadáva. Presne sa totiž zmestí do filtra v páke kávovaru. Keď teda meliete na jednu alebo dve kávy, len mlynček rozskrutkujete a obsah preklopíte rovno do filtra v páke. Je to rýchle, jednoduché a bez zbytočného rozsypávania kávy.
Keď potrebujete nasypať kávové zrná do tela mlynčeka, je to tiež jednoduché. Stačí trochu zatiahnuť a viečko odklopiť smerom nahor. Nasypať zrnká a znovu priklopiť, mierne zatlačiť. Mlynček je vyrobený precízne, všetko do seba perfektne zapadá.
Postrehy z používania
Jednoduchá obsluha, jednoduché nastavenie, rýchle a voňavé mletie, možnosť preklopiť rovno do páky, viditeľný namletý obsah, jednoducho samé dobré veci. Po viac ako mesiaci každodenného opakovaného používania sme zatiaľ nenarazili na väčší zádrhel.
Snáď len to, že káva niekedy zostane prilepená na okraji nádobky, pretože je vyrobená z plastu a statická elektrina zafunguje. Vo výsledku je teda niekedy na linke trošinku rozsypanej kávy, ale u ktorého mlynčeku by sa to nestalo – vrátane elektrických? Navyše u tohto modelu ide vždy len o minimálne množstvo kávy, ktorá na stenách zostane.
Záverom niekoľko poznámok na mletie kávy
Mletie kávy je obrad, ktorý zvyšuje chuť na kávu i výsledný pôžitok z nej. Preto väčšieho efektu dosiahnete ručným mletím. Lenže je to zdĺhavé, takže ak sa káva pravidelne pripravuje pre viac ľudí, radšej siahnite po elektrike.
Že nemá zmysel mlieť kávu elektrickým mlynčekom s trieštivými nožmi, to vieme asi všetci. Nože sa prehrievajú, kávu prepaľujú a navyše sú zrná nasekané (často aj nerovnomerne), nie nadrvené. Proste, výsledok nič moc. Ako sa ale rozhodnúť pri výbere drviacich kameňov v mlynčeku?
Liatinové kamene sú len dekoratívne, pre styk s potravinami neboli schválené. Oceľové kamene sa zahrievajú a môžu prepáliť kávu (pri vyšších otáčkach elektrického mlynčeka). Navyše jej môžu odovzdať nepríjemnú kovovú chuť. Keramické kamene sú ku káve najšetrnejšie, a to aj v elektrických mlynčekoch idúcich na plný výkon.
Leave a Comment