Pripáleniny odstráňte soľou, octom alebo zubnou pastou. Stavte na osvedčené babské recepty

Poznáte iste situáciu, keď vrcholí príprava rodinného obeda, do toho zazvoní telefón a vy na chvíľu stratíte pozornosť. Varíte a zrazu za sprievodu nepríjemného zápachu pálite. Podobná nehoda sa vám môže stať aj pri žehlení. Jedlo je zvyčajne na vyhodenie, ale niekedy sa dá ešte zachrániť, rovnako ako žehlená bielizeň a odevy. Pripálený hrniec, panvicu alebo žehličku navyše musíte vyčistiť.

Ostré predmety na odstránenie pripálenín radšej odložte

Použitie ostrejších kovových predmetov, drôtikov alebo špachtlí je pre kovové i keramické plochy veľkým rizikom. Stavte preto radšej na skúsenosti našich mamičiek a babičiek. Moderné typy žehličiek majú natoľko nepriľnavé povrchy, že pripečenie látky je ťažké. Nerezový žehliaci plát sa môžete pokúsiť vyčistiť niekoľkými spôsobmi. 

Priškvarený kúsok látky sa snažte odstrániť čo najskôr „za tepla“ tupou stranou nožíka. Potom dajte na handričku trochu zubnej pasty a jemne čistite. Rozohriatou žehličkou môžete tiež prechádzať cez handričku, namočenú v octe. Podložte si ju pritom uterákom, aby ste nezašpinili žehliacu dosku. Rovnako využite jemne mletú soľ, nasypanú na handry alebo noviny. Pri naparovacích žehličkách dajte ale pozor, aby ste ocot ani soľ nedostali do jej otvorov.

Pri moderných žehlličkách na experimenty s domácimi zdrojmi radšej zabudnite. Čistite ich odporúčanými prípravkami. Špeciálny čistiaci prostriedok stojí okolo 1,44 €, ale zistite si, či sa hodí práve pre ten váš typ. Pri neúspechu zájdite do autorizovaného servisu.

Späť do osnovy ↑

Nečistoty namáčajte vytlačenou citrónovou šťavou, pôjdu lepšie dole

Pripálili ste jedlo na sporáku so sklokeramickou doskou? Nesiahajte po ostrých predmetoch, a tiež nechajte v zásuvke drôtenku na riad. Vezmite si hubku so saponátom alebo špeciálnu škrabku na keramický povrch. Nečistoty vopred namáčajte aj vytlačenou citrónovou šťavou, pôjdu lepšie dole. Obyčajný sporák vyčistite opatrne tekutým pieskom. Ak to nepôjde, nalejte na škvrny ocot a nechajte ho pár hodín pôsobiť. Potom si už vystačíte len s hubkou.

Pripálený pekáč dobre vyčistíte vodou s octom. Nalejte ju do nádoby a zohrejte asi 15 minút, horúca para odmastí všetko. Hrniec s nečistotou zasypte vrstvou pracieho prášku, zalejte ho asi do tretiny vodou a pár minút povarte. Pripáleniny potom utrite hubkou na riad a hrniec dobre vymyte octovou vodou. Nebude sa vám tak do jedla miešať svieža vôňa na pranie.

Späť do osnovy ↑

Pripáleniny odstráni aj silný soľný roztok, ktorý prejde v hrnci varom

Urputne držiace pripáleniny skúste zlikvidovať silným soľným roztokom. Časť nečistôt odstráňte bez násilia mechanicky, nalejte do nádoby vodu a uveďte ju do varu. Postupne do vody nasypte pokojne aj kilo soli a neustále miešajte. Odstavte asi na jeden deň, a potom znovu povarte. Nečistotu stiahnite plochou vareškou a riad následne umyte bežným spôsobom.

Spálenina v hrnci vás prestane hnevať s použitím rebarbory alebo šťaveľa. Pokrájanú bylinu dajte do vody v špinavom hrnci, ohrejte ju a nechajte pôsobiť cez noc. Babičky používali tiež čierny čaj s trochou soli, ktorý nechali v hrnci pred umývaním 24 hodín odstáť. Výborne pomáha aj pracia sóda, rozpustená a prevarená vo vode. Rovnako pôsobí aj kypriaci prášok do pečiva, ale pozor, rád vykypí.

Späť do osnovy ↑

Deň odležaný čierny čaj s trochou soli je tiež dobrým likvidátorom pripálenín

Panvice a hrnce babičky z času na čas umyli horúcim roztokom vody a sódy na pranie. Robte to tiež, riad bude ako nový. Aj starší riad sa vám bude páčiť, keď ho občas vytriete kašičkou z jedlej sódy a vody. Od tuku špinavé obklady okolo sporáka potom umyte najlepšie silným teplým roztokom sódy a následne opláchnite octovou vodou.

Späť do osnovy ↑

Výborný čistiaci koncentrát je sóda s citrónom a vodou

Šetrnejšie metódy bez použitia chemikálií využite aj pri pripálenej rúre. Zmiešajte obyčajnú sódu bikarbónu s citrónovou šťavou a vodou a dostanete výborný čistiaci koncentrát. Dáte s ním do poriadku aj mikrovlnku. Mastnotu na stenách rúry uvoľnite postupným ohrievaním vody v miske, do ktorej dajte pár koliesok citróna aj s kôrou. Nečistotu potom len zotrite hubkou alebo handričkou. 

Bez veľkej námahy zlikvidujete čerstvé pripáleniny zohriatou soľou. Cesto vám prekypí napríklad pri pečení bábovky. Soľou ihneď výdatne posypte zasiahnuté miesto. Nechajte rúru vychladnúť, pripálenú škvrnu odstráňte kefkou a utrite mokrou handričkou. Ušetríte si zdĺhavé drhnutie. Zaujímavým tipom je Coca-Cola, ktorá vám po zahriatí pomôže tiež odstrániť pripečené zvyšky v nádobách. 

Späť do osnovy ↑

Nenechajte v rúre mastnotu zbytočne a opakovane pripaľovať

Najjednoduchšie na udržiavanie čistej rúry je nenechať prípadnú mastnotu zbytočne a opakovane pripaľovať. Po vychladnutí ju preto dôkladne vytrite a nezabudnite ani na rošty a mriežky. Čerstvé pripáleniny na stenách a roštoch potrite handrou alebo hubkou namočenou v octe. Rozohrejte potom rúru približne na 160 stupňov a po vychladnutí môžete ľahko čistiť. Pravidelne rúru umývajte zmesou horúcej vody a octu v pomere 1:1 s troškou saponátu na riad.

Späť do osnovy ↑

Pripálené jedlo vám pomôže „vylepšiť“ mrkva, chlieb alebo korková zátka

Pripálený riad je otrava, ale čo s pripáleným jedlom? Dusený pokrm v hrnci skúste postaviť na štvrť hodinky do drezu so studenou vodou. Jedlo potom dajte do čistého hrnca, chladový šok by mal pachuť odstrániť. Pohltí ju aj mrkva, korková zátka v sitku na korenie alebo krajec chleba. V čistom hrnci jedlo s týmito pomocníkmi povarte. Nasajú pach, preto ich musíte po použití vyhodiť. 

Bývaj štýlovo! :) www.NovyNabytok.sk

Podľa ďalšieho babského receptu vyklopte pripálené jedlo do nádoby a prikryte ju mokrou utierkou. Po pár minútach ju vymeňte a opakujte až do vymiznutia zápachu. Len málo pripálenú ryžu vylepšite tým, že ju hneď vyberiete, v novom hrnci opražíte na tuku cibuľu, pridáte ryžu a krátko opražte. Pachuť zmizne, rovnako ako pri krátkodobom prikrytí ryže v hrnci niekoľkými krajcami chleba.

Späť do osnovy ↑

Pripálenú omáčku starostlivo sceďte a povarte v nej zemiaky alebo biely chlieb

Častou nehodou je pripálenie omáčky, ktorú musíte precediť do nového hrnca. Pachuť čiastočne zneutralizujte zemiakmi alebo bielym chlebom, ktoré v omáčke 10 minút povarte, sceďte a potom vyberte.

Radi si vypočujeme vaše myšlienky

      ZANECHAŤ ODPOVEĎ

      Domovy.sk
      Logo